Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Zola Jesus - "Conatus" [2011]

Zola Jesus είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της 22χρονης αμερικανορωσσίδας Nika Roza Danilova. Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει τρία EPs και δύο άλμπουμς, έχει καταφέρει να συνδυάζει industrial, κλασσικούς, ηλεκτρονικούς και goth ήχους, με αποτέλεσμα να έχει τραβήξει την προσοχή του μουσικού κοινού για το 2011.

Το "Conatus" ακολουθεί το πολύ επιτυχημένο άλμπουμ της (Stridulum II) και μπορείς να πεις ότι φέρνει στο νου αναμνήσεις από τους προγόνους του gothic όπως οι Siouxsie, Patti Smith, Stevie Nicks και Dead Can Dance. Το άλμπουμ αυτό προχωρά ένα βήμα παραπάνω στην παραγωγή, ενορχήστρωση και σύνθεση σε σχέση με τα προηγούμενα.

Tracks όπως το ‘Avalanche’ μπορεί να διατηρούν τους δυσοίωνους τόνους και τα υποτονικά keyboards του ‘Stridulum’ αλλά η φωνή της πλέον είναι καθαρή και πιο δυνατή. Από την άλλη, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι ξεκάθαρος στο εξαιρετικό ‘Vessel’ ενώ στο ‘Shivers’ η φωνή της ακούγεται σα να "βελάζει" οδυνηρά ανάμεσα σε πένθιμα έγχορδα και περιστασιακά έντονα beats. Το ‘Lick the Palm of the Burning Handshake’ πλησιάζει ίσως περισσότερο στην εκρηκτική ποπ που μας έχει συνηθίσει.

Το εξαιρετικό τέταρτο track στο ‘Conatus’ έχει τον τίτλο ‘Hikikomori’ – ένα γιαπωνέζικο όρο για την απόσυρση από κάθε είδους κοινωνική δραστηριότητα, αλλά σηματοδοτεί σε αντίθεση με τον τίτλο του ένα νέο στυλ για την καλλιτέχνη που πλέον δεν καμουφλάρει τη μουσική της με ένα δυσβάσταχτα στομφώδη ήχο. Γενικά, κάθε track δείχνει μία σταθερή διάθεση της Danilova να αποδράσει, αλλά ακομα όταν αυτό δεν είναι προφανές (όπως στα δύο tracks που κλείνουν το άλμπουμ ‘Skin’ και ‘Collapse’) αυτό αντικαθίσταται με κατάλληλες παραμορφώσεις στον ήχο.

Ένα είναι σίγουρο. Η Zola Jesus δεν είναι τραγουδίστρια αλλά τραγουδοποιός- δεν είναι μπάντα αλλά ένα solo project. Μπορεί από μόνη της να στηρίξει τα τραγούδια της ακόμα και χωρίς ορχήστρα ή και μικρόφωνο γιατί έχει μία αψεγάδιαστη φωνή που σε χτυπάει κατευθείαν στην ψυχή.

1. Swords
2. Avalanche
3. Vessel
4. Hikikomori
5. Ixode
6. Seekir
7. In Your Nature
8. Lick the Palm of the Burning Handshake
9. Shivers
10. Skin
11. Collapse

http://www.myspace.com/zolajesus

http://www.zolajesus.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: