Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Okkervil River - "I Am Very Far" [2011]

Οι Okkervil River είναι μία indie rock band από το Austin του Texas και σχηματίστηκαν το 1998 παίρνοντας το όνομα τους από μία ιστορία της Ρωσίδας συγγραφέα Tatyana Tolstaya. Έχουν στο ενεργητικό τους πέντε προσωπικά άλμπουμς με πιο επιτυχημένα μέχρι στιγμής το "The Stage Names" και το "The Stand Ins".

Το "Ι Am Very Far" κυκλοφόρησε στις 10 Μαίου 2011 και τα 11 τραγούδια του μπορούν να θεωρηθούν σαν 11 αυτοτελείς δημιουργίες παρά κομμάτια μιας ευρύτερης σύνθεσης. To άλμπουμ αυτό μπορεί να εκληφθεί σα μία προσπάθεια να ξεπεράσουν την εφήμερη επιτυχία: με τραγούδια όπως το "White Shadow Waltz" και το "We Need a Myth" δείχνουν να ακολουθούν τη συνταγή των Arcade Fire προς την καθολική αναγνώριση με το πανέξυπνο τέχνασμα τους να ακούγονται σαν τους Arcade Fire αλλά να μην τους αντιγράφουν σε καμία περίπτωση.

Το "The Valley" που ανοίγει το άλμπουμ μπορεί να το δει κανεις σα μια ιδέα του frontman Sheff για ένα καλοκαιρινό μουσικό φεστιβάλ ενώ το "We Need a Myth" ακροβατεί ανάμεσα στην εξωτική μουσική και την καθαρή ορχηστρική ροκ. Το "Piratess" θα μπορούσε να είναι ένα καλοφτιαγμένο pop-soul τραγούδι αν δεν ακουγόταν ένα σόλο από κιθάρα σαν τον ήχο της κιθάρας όταν βάζεις την κασέτα να παίξει ανάποδα. Ο Sheff στη συνέχεια φαίνεται να επανακάμπτει στα γνωστά ακούσματα με το συνδυασμό του δυνατού "Show Yourself" με το πιο ήρεμο "Your Past Life as a Blast". Το άλμπουμ κλείνει με τα "Wake Up" και το "The Rise", τραγούδια με ελεγειακές μελωδίες τόσο δυνατές που πραγματικά κυριαρχούν εκτελεσμένες από μία πλήρη ορχήστρα αποτελούμενη από δύο ντράμερς, δύο μπασσίστες, δύο πιανίστες και επτά (!!!) κιθάρες.

Η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι η μπάντα προσπαθεί να πάει ένα βήμα μπροστά αλλά ταυτόχρονα διαταράσσει και την ομαλότητα της προόδου της. Πιθανόν πρόκειται για ακόμη μία σκοτεινή προσέγγιση στην εφήμερη δόξα από ένα τραγουδοποιό σαν το Sheff που φαίνεται γοητευμένος από αυτή την ιδέα αλλά δεν μπορεί και από την άλλη να την ασπαστεί πλήρως.

1. "The Valley" 3:50
2. "Piratess" 4:00
3. "Rider" 4:25
4. "Lay of the Last Survivor" 3:51
5. "White Shadow Waltz" 4:26
6. "We Need a Myth" 4:38
7. "Hanging from a Hit" 5:16
8. "Show Yourself" 5:20
9. "Your Past Life as a Blast" 5:32
10. "Wake and Be Fine" 3:25
11. "The Rise" 6:16

http://www.myspace.com/okkervilriver



Δεν υπάρχουν σχόλια: