Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Chairlift - "Something" (2012)

Οι Chairlift είναι μία electropop μπάντα και σχηματίστηκε το 2005 στο Boulder του Colorado με σκοπό να παίζουν ζωντανή μουσική σε στοιχειωμένα σπίτια. Αποτελούνται από τους Caroline Polachek (φωνή, keyboards) και Patrick Wimberly (μπάσο, drums) ενώ το τρίτο ιδρυτικό μέλος Aaron Pfenning αποχώρησε από την μπάντα το 2010. Το Σεπτέμβριο του 2008, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους LP "Does You Inspire You" στην Kanine Records ενώ το ‘Something’ ηχογραφήθηκε στα τέλη του 2011 σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο αλλά κυκλοφόρησε μόλις στις 24 Ιανουαρίου του 2012.

Αν το ντεμπούτο άλμπουμ τους ήταν ένα κράμα art-pop, psych-folk και gothtronica, το ‘Something’ είναι μία αναβίωση της ποπ των ’80s με μία διάθεση πιο ήπια και ηλεκτρονική. Οι Chairlift έχουν ανακτήσει πλήρως την ποπ αισθητική τους αλλά εμπλουτισμένη πλέον με όλες τις μουσικές εκφάνσεις των '80s- synthesizers, glitter και κινηματογραφική προσέγγιση. Υπάρχουν σαφείς παραπομπές στο πρώτο άλμπουμ τους αλλά και αυτές είναι σα να έχουν περαστεί με ένα "λούστρο" από τη δεκαετία των '80s.

Το άλμπουμ ανοίγει με το single “Sidewalk Safari”, ένα χαρούμενο- σχεδόν παιδικό track που μας προδιαθέτει για τον ευχάριστο γενικά τόνο του. Με γέφυρα ένα ηχητικό αλά Clockwork Orange οδηγούμαστε στο “Wrong Opinion”, μία μουσική συνάντηση των Daft Punk και Depeche Mode με τους Fleetwood Mac με ένα χαμηλό στο βάθος beat ethnic και φουτουριστικού ταυτόχρονα. Η ποπ του ‘I Belong In Your Arms’ θυμίζει το μουσικό θέμα του Miami Vice με καποιες πινελιές από ηχητικά βγαλμένα από Cocteau Twins. Ακόμη πιο retro ακούγονται τα ‘Take It Out On Me’ και ‘Ghost Tonight’ για να ακολουθήσει η ρομαντική μπαλάντα του ‘Cool As A Fire’.

Το ‘Amanaemonesia’ αλλάζει σημαντικά το τέμπο, είναι αιθέριο, χορευτικό και το μόνο track που έχει αντρικά φωνητικά στο άλμπουμ. Είναι αναμφισβήτητα το top track του άλμπουμ με απόλυτη αρμονία ανάμεσα στη μουσική και τα φωνητικά και μια αισθητική που θυμίζει έντονα Austra. Το ‘Met Before’ έχει κάτι από την φρεσκάδα των Saint Etienne ενώ το ‘Frigid Spring’ είναι ένα καθαρά 60s psych-folk pop τραγούδι με την Polachek να δοκιμάζει τα φωνητικά της όρια με επιτυχία. Το ‘Turning’ είναι ίσως το μοναδικό κομμάτι που σε πάει στο παρελθόν των Chairlift ενώ με το τελευταίο ‘Guilty As Charged’ απλά χαμηλώνεις τα φώτα και το απολαμβάνεις με κλειστά τα μάτια και ονειρεύεσαι.

Ακόμα και αν αισθάνεσαι ότι τα '80s έχουν "πεθάνει" ή σε κουράζει πλέον το άκουσμα τους, το συγκεκριμένο άλμπουμ δεν πρόκειται να σε αφήσει αδιάφορο. Αν όμως έχεις μεγαλώσει με τα ακούσματα εκείνης της δεκαετίας, θα το λατρέψεις σίγουρα και σε πολλές περιπτώσεις δε θα μπορέσεις να αντισταθείς στον πειρασμό να σηκωθείς από την καρέκλα για να χορέψεις.

1.Sidewalk Safari
2.Wrong Opinion
3.I Belong In Your Arms
4.Take It Out On Me
5.Ghost Tonight
6.Cool As A Fire
7.Amanaemonesia
8.Met Before
9.Frigid Spring
10.Turning
11.Guilty As Charge

http://www.myspace.com/chairlift


Δεν υπάρχουν σχόλια: