Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Bailter Space – 'Strobosphere' (2012)



Οι Bailter Space είναι ένα noise rock group από το Christchurch της Νέας Ζηλανδίας και σχηματίστηκαν το 1987. Αποτελούνται από τους Alister Parker (κιθάρες, μπάσο), John Halvorsen (κιθάρες, μπάσο) και Brent McLachlan (drums), όλοι παλιά μέλη των The Gordons και δύο από αυτούς τέως μέλη και των The Skeptics. Ο ήχος τους έχει μεταλλαχτεί στο πέρασμα των χρόνων αλλά έχουν παραμείνει η μεγάλη ένταση, η παραμόρφωση, ο έντονος πειραματισμός και συνδυασμός της τεχνολογίας με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Το "Strobosphere" τους βρίσκει μετά από ένα λήθαργο 13 ετών σε μία άκρως ενδιαφέρουσα καμπή τους πάνω σε μουσικές φόρμες που άνοιξαν στη μελωδική shoegaze σκηνή νέες μπάντες όπως οι Deerhunter. Είναι το 8ο studio album σε αυτή την 25χρονη πορεία τους. Όλο το μυστικό είναι στην απλότητά τους που τους χαρακτήριζε πάντα, ακόμη και από τις πρώτες τους μέρες στη Flying Nun Records.

Το πρώτο "Things That We Found" πατάει πάνω σε ένα απλό riff με φωνητικά ψιθυριστά και "θαμμένα" μέσα στο mix ενώ το "Blue Star" συνδυάζει τα στοιχειωμένα φωνητικά των My Bloody Valentine με τις συγχορδίες των Jesus And Mary Chain. Στο ‘No Sense’, ακούγονται σαν τους Sonic Youth με τα ιδιαίτερα φωνητικά όμως του Alister Parker. Αν και έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς για την φοβερή ομοιότητά τους με τους Sonic Youth, τραγούδια όπως το ‘Polarize’ αλλά και τo ‘Meeting Place’ (με τα χαρακτηριστικά keyboards) καθιστούν αυτή τη σύγκριση αβάσιμη. Το riff και τα drums από το ‘About A Girl’ των

Nirvana είναι σα να τα ακούς ελαφρώς μεταλλαγμένα στο "Island". Στο ‘Live By The Ocean’ από την άλλη είναι έντονες οι επηρροές από τους REM και το εμποδίζουν να είναι κάτι το ξεχωριστό ενώ στο ‘Op1’ θυμούνται τους The Vervet Undergorund και στο ‘World We Share’ τα riffs των Rolling Stones

Το "Strobosphere" θα μπορούσε κάλλιστα να κυκλοφορήσει και 20 χρόνια πριν αλλά δεν παύει να σηματοδοτεί μια θριαμβευτική επιστροφή για την μπάντα. Όταν το ακούσεις, θα νοιώσεις εκείνο το σφίξιμο στο στομάχι που κάθε φορά σου προκαλούν ακούσματα που σε συγκίνησαν μπάντες της νεανικής σου ηλικίας- και αυτό δεν ισχύει για άτομα κοντά στα 40 μόνο!!!

01 – Things That We Found
02 – Strobosphere
03 – Blue Star
04 – Polarize
05 – No Sense
06 – Meeting Place
07 – Island
08 – Op1
09 – Live By the Ocean
10 – Dset
11 – World We Share



Δεν υπάρχουν σχόλια: