Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Meursault - 'Something For the Weakened' (2012)


Οι Meursault είναι μία σκωτσέζικη indie rock μπάντα από το Εδιμβούργο που σχηματίστηκε το 2007 και η μουσική τους αυτοπροσδιορίζεται ως folktronica, alternative rock και indie folk. Το όνομα τους το έχουν δανειστεί από τον κύριο χαρακτήρα της νουβέλας του Albert Camus "L'Etranger". Ο frontman της μπάντας είναι ο Neil Pennycook που μαζί με διάφορους μουσικούς που έχουν περάσει κατά καιρούς από την μπάντα χρησιμοποιούν παραδοσιακά ακουστικά όργανα όπως κιθάρες, πάντσο, αρμόνιο και ukulele σε συνδυασμό όμως με ηλεκτρονικούς ήχους και drum machines, samplers και synthesisers.

Το ντεμπούτο άλμπουμ τους "Pissing On Bonfires / Kissing With Tongues" μπήκε στη θέση No. 16 στα σκωτσέζικα μουσικά άλμπουμς της δεκαετίας ενώ για το δεύτερο "All Creatures Will Make Merry" έγινε ειδική μνεία από μέσα όπως τα BBC, Pitchfork και Bearded. Το 2009 και 2010, η μπάντα πήρε σημαντικό airplay στα ραδιόφωνα του BBC όπως και μέρος στα μεγαλύτερα festivals στο νησί.

Το τρίτο τους άλμπουμ είναι το "Something for the Weakened" και έρχεται σε σύγκριση με τους δύο προκατόχους του με μία ενορχήστρωση όχι τόσο ηλεκτρονική αλλά πιο ακουστική. Παρόλα αυτά, είναι το πρώτο που ηχογραφήθηκε σε ένα κανονικό studio (Pumpkinfield) και πρόσθεσαν πλέον κανονικό μπάσο και drums στο μουσικό οπλοστάσιο τους.

Το εναρκτήριο "Thumb" είναι μία ακουστική υπεραπλουστευμένη σύνθεση ενώ από την άλλη στο "Mamie" ακούγεται ένα μινιμαλιστικό πιάνο αλλά και τσέλο στο βάθος. Υπάρχει ένας διάχυτος ερασιτεχνισμός ακόμα και σε αυτή την καθόλα επαγγελματική ηχογράφηση που αποτυπώνεται περίτρανα στα "Lament for a Teenage Millionaire" και "Settling". Το "Dull Spark" ακούγεται σαν ψαλμός αλλά ο όχι και τόσο εμπνευσμένος στίχος “For every angel there is a devil” κάπου το χαλάει.

Στιχουργικά, το άλμπουμ σίγουρα πλησιάζει περισσότερο στα δύο πρώτα τους ενώ η μουσική τους έχει σίγουρα εξελιχτεί χωρίς να έχει απωλέσει τη μοναδική τους ικανότητα να αναμιγνύουν ετερόκλητα μουσικά στοιχεία. Για όσους έχετε λατρέψει τους Arcade Fire αλλά μετά ψαχτήκατε περισσότερο με Okkervil River και Karkwa, πρέπει οπωσδήποτε να το ακούσετε...

tracklist:
01. Thumb
02. Flittin’
03. Lament For a Teenage Millionaire
04. Settling
05. Hole
06. Lightning Bolt
07. Dull Spark
08. Dearly Distracted
09. Mamie
10. Untitled





Δεν υπάρχουν σχόλια: