Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Magnetoscop - 'Une fleur dans le goudron' (2012)



Οι Magnetoscop είναι μία post-rock μπάντα από τη Grenoble της Γαλλίας και σχηματίστηκε το 2010 από πέντε μουσικούς με εξαιρετικά αντίκρουόμενες μουσικές καταβολές. Αυτοί είναι οι Francois Vallez (κιθάρα ακουστική και ηλεκτρική), Vincent Coutellier (πιάνο, synths, σαξόφωνο, video samples), Jeremy Fontana (κιθάρες, videos), Fabien Cosi (μπάσο) και Pierre Yves Mitha (κρουστά, harmonica, αρμόνιο).

Το πρώτο τους άλμπουμ « Une fleur dans le goudron » κυκλοφορεί στις 1 Οκτωβρίου σε ανεξάρτητη παραγωγή και ηχογραφήθηκε στα studio 1936 τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Επηρρεασμένοι από το ευρύτερο φάσμα της post-rock, αλλά και από κλασσικές μπάντες όπως οι Pink Floyd, Sigur Ros και Mogwai,οι Magnetoscop παρουσιάζουν ένα ήχο μελωδικό, κάποιες φορές ψυχεδελικό πάντα όμως με έντονο συναίσθημα. Η μουσική τους πολυσυλλεκτικότητα προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα και οι σκοτεινός σχεδόν καταθλιπτικός ήχος τους εναλλάσσεται με βίαιες έως και κτηνώδεις εκρήξεις. Οι συνθέσεις τους σε οδηγούν να σχηματίσεις εικόνες στο μυαλό σου – για αυτό το λόγο άλλωστε όλες οι ζωντανές τους εμφανίσεις συνδυάζονται με την προβολή video samples που επιμελούνται οι ίδιοι.

Δε θα μπορούσε να υπάρξει πιο τέλεια εισαγωγή στο άλμπουμ από το εναρκτήριο “Géranium” ενώ το “l'Homme” με τα αφηγηματικά φωνητικά φαντάζει βγαλμένο μέσα από ταινία του καλού γαλλικού σινεμά. Στο “Ulan Bator (où Jekyll devient Hyde)” το πιάνο κυριολεκτικά σε καθηλώνει και οι κιθάρες μπαίνουν αργά και βασανιστικά. Το “ Après la Pluie I” είναι η εισαγωγή για το εμφατικό “ Après la Pluie II” που έχει στοιχεία από κλασσική μουσική και σου φέρνει στο νου αφηρημένα κινηματογραφικά πλάνα. Το καλύτερο track μακράν- πάντα κατά την προσωπική μου γνώμη- είναι το “Feu” που μετά το πρώτο δίλεπτο κυριολεκτικά τα “σπάει” με ένα συνδυασμό δυναμικών κρουστών με δυνατές ακουστικές κιθάρες. Οι τόνοι πέφτουν στο “Opium” ενώ το εννιάλεπτο “ l'Armée du Cancrelat” είναι αρχικά εκρηκτικό και δυναμικό με γεμάτα φόρτιση φωνητικά αλλά μετά τη μέση του ηρεμεί για να κλείσει το άλμπουμ έτσι όπως ακριβώς άνοιξε...

Tracklist:
1. Géranium 07:24
2. l'Homme 02:52
3. Ulan Bator (où Jekyll devient Hyde) 08:27
4. Après la Pluie I 02:39
5. Après la Pluie II 05:00
6. La Mèche 01:17
7. Feu 03:34
8. Opium 04:08
9. l'Armée du Cancrelat 09:23

links:



Δεν υπάρχουν σχόλια: