Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Sigur Rós – 'Kveikur' (2013)


Οι Sigur Rós είναι μια Ισλανδική post-rock μπάντα που σχηματίστηκε στο Reykjavík το 1994. Το όνομα τους σημαίνει στα Ισλανδικά το τριαντάφυλλο νίκης και η μουσική τους έχει έντονα minimal, ambient και shoegaze χαρακτηριστικά με την ιδιαιτερότητα να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα που τους κάνει πραγματικά μοναδικούς.
Οι Sigur Rós επιστρέφουν δισκογραφικά ένα χρόνο μετά το “Valtari” με το “Kveikur” σε νέα δισκογραφική στέγη (XL Recordings) και με πιο “άγριες” διαθέσεις όπως μας είχαν προϊδεάσει ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο. Μετά και την αποχώρηση του πολυοργανίστα Kjartan Sveinsson, στο “Kveikur” είναι σα να ακούς μια μπάντα να ξαναγεννιέται και να επαναπροσδιορίζει τον ήχο της πιο θορυβώδη αλλά το ίδιο μελωδικό και εύθραυστο με τα προηγούμενα τους.
Το εναρκτήριο ‘Brennisteinn’ έχει ένα ιδιαίτερο ρυθμό, παραμορφωμένες κιθάρες και συμπαγή δομή. Το ‘Ísjaki’ (δεύτερο single του άλμπουμ) έχει μια ανάλαφρη αλλά ευαίσθητη pop χροιά ενώ το ‘Bláþráður’ στην πεντάλεπτη διάρκειά του κρύβει ένα φρενήρη παλμό με στομφώδη κρουστά. Ο τρόπος σύνθεσης των τραγουδιών είναι δυναμικός και κανένα τους δεν ακούγεται σαν το επόμενο με την φωνή του Jón Þór Birgisson να μεταλλάσσεται σε καθένα από αυτά. Το “Kveikur” έχει προεκτάσεις πέρα από τα περισσότερα decibels – από τα περίεργα φωνητικά του 'Yfirborð' και τις πονεμένες εκφάνσεις του ομώνυμου τραγουδιού μέχρι τη μοχθηρότητα του τελευταίου ορχηστρικού 'Var'.
Με το “Kveikur”, οι Sigur Rós ξαναβγαίνουν στο μουσικό προσκήνιο μετά τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και τις κινηματογραφικές ταινίες που “έντυσαν” με τις μουσικές τους. Από το “Takk” του 2005 και μετά, οι Sigur Rós συνέθεταν μουσική για μοναχικές και ιδιαίτερες γενικά στιγμές αλλά πλέον κάνουν την ανατροπή και μας παρουσιάζουν ένα πραγματικά “παθιασμένο” και “δυναμικό” άλμπουμ...

Tracklist

01. Brennisteinn
02. Hrafntinna
03. Ísjaki
04. Yfirborð
05. Stormur
06. Kveikur
07. Rafstraumur
08. Bláþráður
09. Var
10. Hryggjarsula (Bonus Track)
11. Ofbirta (Bonus Track)

Official site:

Δεν υπάρχουν σχόλια: