Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Caspian/ When Oceans Align @ 8ball Thessaloniki 16.01.14 (review)


9




Η κλασσική τετράδα φίλων που δε χάνουμε συναυλίες του συγκεκριμένου είδους εδώ και καιρό αυτή την φορά ήταν τριάδα (για οικογενειακούς και άκρως ευχάριστους λόγους η μοναδική απουσία...) και η κλασσική κουβέντα περί συναυλιακών κυρίως αλλά και παντός επιστητού γενικά καθυστέρησε για λίγο την είσοδο μας στο 8ball με αποτέλεσμα να χάσουμε τα πρώτα λεπτά από την εμφάνιση των When Oceans Align που άνοιξαν τη συναυλία ανεβαίνοντας στη σκηνή λίγο μετά τις 9μισι.

Οι When Oceans Align σχηματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη μόλις φέτος- παρόλα αυτά αυτό δεν φάνηκε καθόλου στη σκηνή με την πενταμελή μπάντα να ξεδιπλώνει τις ιδιαίτερες επιρροές της τόσο από την “κλασσική” post-rock όσο και από το grunge αλλα και το post- metal. Για περίπου 45 λεπτά, μας παρουσίασαν ένα χορταστικό σετ με το "Tighten Up" να είναι το πιο γνωστό αλλά και με πολλές άλλες νέες συνθέσεις, ξεσηκώνοντας το αρκετά μεγάλο κοινό που είχε ήδη συρρεύσει. Αναμφίβολα, ήταν μια πολύ καλή επιλογή για να ανοίξουν συναυλιακά τους Αμερικανούς post-rockers και μας άφησαν όλους με την προσμονή να τους δούμε πλέον και δισκογραφικά.

Η ώρα είχε πάει 11 παρά 10 με το 8ball να έχει σχεδόν γεμίσει όταν η μπάντα από τη Μασαχουσέτη έκανε την πολυαναμενόμενη εμφάνιση της on stage. Με ένα ισορροπημένο setlist (το ίδιο περίπου σε όλη την περιοδεία τους με κάποιες προσθαφαιρέσεις...) ανάμεσα στις πιο παλιές δουλειές τους και το φετινό τους "Waking Season'' μας κράτησαν κυριολεκτικά στην τσίτα για κάτι παραπάνω από μία ώρα. To ξεκίνημα ήταν κυριολεκτικά εκρηκτικό με το "Fire Made Flesh" να το διαδέχονται τα εξίσου καταιγιστικά "Of Foam and Wave" και "The Heart That Fed" με το κοινό να ζεσταίνεται και να νοιώθει τα μυαλά του να τινάζονται στον αέρα από το ανελέητο κιθαριστικό "σφυροκόπημα".

Γενικά, το setlist ήταν τόσο σύντομο σε τραγούδια (χωρούσε σε μέγεθος απόδειξης που ευγενικά μου παραχώρησε ο ηχολήπτης...) και περιελάμβανε συνολικά 7 τραγούδια μαζί με το encore – αν και μια μέρα πριν στην Αθήνα έπαιξαν επιπλέον 2 τραγούδια - χωρίς καμιά διάθεση να βγάλουμε κόμπλεξ έναντι της πρωτεύουσας! Με το “Gone In Bloom And Bough” τίμησαν το τελευταίο τους άλμπουμ για να κλείσουν το κύριο setlist τους με το παλιότερο "ASA" και το 8ball να παίρνει πραγματικά φωτιά με το κοινό να συμμετέχει με ατέλειωτο headbanging και το ίδιο πάθος που είχε και η μπάντα.

Στο encore που ακολούθησε – μετά από μια δίλεπτη διακοπή και κατόπιν παρότρυνσης του κόσμου- επέλεξαν κάτι από τα παλιότερά τους - τα ''Halls of the Summer'' και ''Sycamore''. Ειδικά, το κλείσιμο ήταν εντυπωσιακό και με τους πέντε τους να έχουν πάρει τις μπαγκέτες και να χτυπιούνται στα κρουστά και να εγκαταλείπουν οριστικά τη σκηνή αφήνοντας και την τελευταία ικμάδα ενέργειάς τους.

Σχετικά λιγομίλητοι αλλά απόλυτοι επαγγελματίες- δε μίλησε παρά μόνο ο Philip Jamieson ευχαριστώντας το κοινό και κάνοντας αναφορά στην προηγούμενη παρουσία τους στην πόλη μας το 2010 - οι Caspian ήταν μάλλον το ιδανικό συναυλιακό ξεκίνημα για το 2014 (πάντα προσωπικά μιλώντας μιας και ήταν η πρώτη μου συναυλία για φέτος!). Η ανυπομονησία και ο ενθουσιασμός μου με την αναγγελία της ζωντανής εμφάνισής τους στη χώρα μας τελικά δικαιώθηκαν με το ίδιο να ισχύει και για το κοινό της Θεσσαλονίκης που με την αθρώα προσέλευση του (δεδομένου και των δύσκολων οικονομικών συγκυριών....) απέδειξε ότι τελικά το post-rock κοινό παραμένει δυναμικό και δικαιούται παρόμοια gigs και στο εγγύς μέλλον!!!

Για ακόμη μία φορά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καλό φίλο Άκη Καλλόπουλο για το άψογο φωτογραφικό υλικό που ευγενικά μας παραχώρησε.

ΥΓ. Επειδή κατ' επανάληψη έχω γκρινιάξει και γραπτώς αλλά και δια ζώσης για την τήρηση του ωραρίου σε συναυλίες στην πόλη μας, οφείλω να ομολογήσω ότι στη συγκεκριμένη όπως και γενικά στις τελευταίες στο συγκεκριμένο συναυλιακό χώρο, άρχισε να τηρείται σχεδόν ευλαβικά το πρόγραμμα εμφάνισης οπότε δεν έχω παρά να απονείμω τα εύσημα στους διοργανωτές που αφουγκράστηκαν τα όποια παράπονα του συναυλιακού κοινού...τελικά, οι συναυλίες ίσως και να είναι το μοναδικό πράγμα που θα γνωρίσει άνθηση μέσα στο 2014!

Setlist

1. Fire Made Flesh
2. Of Foam and Wave
3. The Heart That Fed
4. Gone In Bloom And Bough
5. ASA

Encore:

6. Halls of the Summer
7. Sycamore

Δεν υπάρχουν σχόλια: